Vijfde ziekte bij kinderen

De vijfde ziekte is een onschuldige kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen van 4 tot 10 jaar oud. De ziekte komt vooral bij kinderen voor, omdat iemand de ziekte maar eens in zijn leven kan hebben. De meeste volwassenen hebben de ziekte dus al gehad. De vijfde ziekte bij kinderen wordt veroorzaakt door het Parvovirus B19. Na besmetting duurt het 7 tot 14 dagen totdat de symptomen zichtbaar worden.

Besmetting van uw kind

Als uw kind naar school gaat komt hij in contact met andere kinderen. Tijdens een epidemie zijn scholen daarom ook vaak de plekken waar de meeste besmette gevallen zijn.
De ziekte wordt overbracht via speekseldruppeltjes. Deze druppeltjes komen vrij bij het niezen of hoesten. Aangezien kinderen vaak hun hand niet voor hun mond houden is de kans groot dat uw kind in aanraking komt met deze druppeltjes.
Om het risico te verlagen dat uw kind besmet wordt is het belangrijk hem uit te leggen wat de ziekte inhoudt en wat hij moet doen. Zo kan hij zijn hand voor zijn mond houden als hij moet niezen. Hij kan ook uit de buurt blijven van andere kinderen, hoewel dit niet makkelijk is kan hij wel uit de buurt blijven van niezende en hoestende kinderen.
Hoewel u nooit weet of u kind geïnfecteerd is, omdat de symptomen pas later zichtbaar worden, is het toch aangeraden om het huis goed te ventileren. Hierdoor zullen de virussen in de lucht sneller het huis verlaten mocht uw kind toch besmet zijn. Zo beschermt u uzelf en de rest van uw gezin.

Symptomen vijfde ziekte

De ziekte uit zich in de vorm van rode vlekken op het lichaam van het kind. Zodra uw kind de vlekken heeft is hij niet meer besmettelijk en kan hij weer naar school als hij daartoe in staat is. Deze vlekken ontstaan op de wangen en lopen naar loop van tijd uit over het hele lichaam. De vlekken zijn niet besmettelijk en niet gevaarlijk. Na ongeveer 10 dagen verdwijnen ze weer. De ziekte kan zich ook uiten via andere symptomen, zoals: sufheid, koorts, benauwdheid en een grauwe huid. Bij één van deze symptomen moet de huisarts gebelt worden.

Genezen

De ziekte zelf is ongevaarlijk. Het beste geneesmiddel voor deze ziekte is tijd, want de ziekte gaat vanzelf over. Na ongeveer 10 dagen zijn de symptomen verdwenen en is uw kind weer gezond. Mocht uw kind toch veel last hebben dan kunt u hem een paracetamol geven.

152 thoughts on “Vijfde ziekte bij kinderen

Comments are closed.