Vijfde ziekte bij zwangerschap

De vijfde ziekte is een onschuldige ziekte die vooral voorkomt bij kinderen van 4 tot 10 jaar. Hoewel het een kinderziekte is kan hij ook voorkomen bij volwassenen. Ongeveer 60% van de volwassenen heeft de ziekte al gehad als kind, 40% heeft dus nog een kans om de ziekte te krijgen.

Vijfde ziekte bij zwangerschap

De vijfde ziekte kan voor baby’s in de buik van de vrouw schadelijk of zelfs dodelijk zijn. Ongeveer 9% van de zieke baby’s sterft of wordt dood geboren. Als u zwanger bent is het dus belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens een epidemie.
De ziekte is alleen in de eerste helft van de zwangerschap schadelijk voor het kind, blijf in die tijd zoveel mogelijk binnen en uit de buurt van kinderen, omdat kinderen de meeste kans hebben besmet te zijn. Het is niet zichtbaar of iemand besmet is, want de symptomen uiten zich pas 2 weken na de besmetting. Iedereen kan dus besmet zijn, neem het zekere voor het onzekere en blijf binnen.
Mocht u toch in aanraking gekomen zijn met iemand besmet met de vijfde ziekte is het noodzakelijk om de huisarts in te schakelen. Hoewel er geen geneesmiddel voor de ziekte is, gaat hij toch kijken of het kind de ziekte heeft of niet. Met die informatie kunnen vervolg maatregelen getroffen worden.

Besmetting naar uw kind

Een besmetting van het virus wordt opgelopen via speeksel druppeltjes van andere mensen. Daar zitten de virussen in, door het niezen of hoesten worden deze verspreidt in de lucht. De kans om  ze in te ademen is dan aanwezig.
Na de besmetting zullen de virussen via de placenta richting het kind gaan. Het virus hindert de groei van organen bij de foetus. In de tweede helft van de zwangerschap zijn de organen dermate gegroeid dat het virus geen invloed meer heeft op de groei. Alleen in de eerste helft van de zwangerschap is het virus dus gevaarlijk.

Voorkomen

Om te voorkomen dat u besmet wordt is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Heeft u nog meer kinderen? Zet dan de ventilatie aan. Deze zorgt ervoor dat de virus deeltjes in de lucht van uw andere, wellicht besmette, kind naar buiten gaan.  Als u naar buiten gaat is een mondkapje een prima oplossing, hoewel dit extreem klinkt is het toch verstandig. Alleen in de eerste helft van de zwangerschap is het virus schadelijk, dus deze maatregelen zullen tijdelijk zijn.

145 thoughts on “Vijfde ziekte bij zwangerschap

Comments are closed.