Vijfde ziekte symptomen

Op deze pagina meer informatie over de vijfde ziekte symptomen. De vijfde ziekte is een kinderziekte die voornamelijk kinderen van 4 to 10 jaar treft. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Parvovirus B19. Dit virus wordt overbracht via het speeksel van een geïnfecteerde. Ook kan de ziekte worden overgebracht middels een bloedtransfusie.

Vijfde ziekte symptomen

Na de besmetting duurt het maximaal twee weken voordat er duidelijk symptomen aanwezig zijn. In de twee weken na de besmetting is uw kind besmettelijk, hij kan dan de ziekte overbrengen naar andere kinderen.
Na twee weken gaat de ziekte zich uiten. Er ontstaan vlekjes. Deze vlekjes beginnen op de wangen en breiden zich naar loop van tijd uit over het hele lichaam. Na circa 10 dagen zijn deze vlekken weer verdwenen, echter kunnen deze wel weer tijdelijk terugkomen bij blootstelling aan de zon. Verder kan uw kind ook last hebben van jeuk. Ook is er kans op koorts. Op het punt dat de vlekken zich tonen is uw kind niet meer besmettelijk, dus kan hij, als hij in staat daartoe is, gewoon naar school. Hoewel de ziekte zelf niet gevaarlijk is, is er toch een kans op bijwerkingen. Hierbij kunt u denken aan benauwdheid, suf voelen, grauwe huidskleur en blijvende koorts. Ook kan het gedrag van het kind veranderen, hij blijft huilen en heeft geen eetlust. Bel bij één van deze symptomen de huisarts. Ook bij kinderen jonger dan 3 maanden moet de huisarts gebeld worden. Ook volwassenen kunnen de vijfde ziekte krijgen. Bij hen resulteert de ziekte in ontstekingen en pijn in de gewrichten. Deze klachten houden een paar maanden aan. Er is ook een kans dat volwassenen de vlekken krijgen, als ze de vlekken krijgen zal dat in mindere mate zijn in vergelijking tot de vlekken van de kinderen.

Maatregelen vijfde ziekte

Een kind dat de vijfde ziekte heeft en dus vlekken heeft kan gewoon naar school. De ziekte is dan niet meer besmettelijk,  dus kans op besmetting van andere kinderen is niet aanwezig. Laat het kind wel thuis als hij koorts heeft of zich niet lekker voelt. Verder is het belangrijk om het huis goed te ventileren, hierdoor verdwijnen de speeksel druppeltjes met het virus eerder het huis uit. Het kind kan ook jeuk hebben, dit valt te bestrijden door mentholpoeder op de vlekken te poederen.
Een kind dat de vijfde ziekte heeft gehad kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Er blijkt ook dat 60% van de volwassenen de ziekte heeft gehad, dit betekent dat 40% van de volwassenen nog steeds risico loopt de ziekte te krijgen.

380 thoughts on “Vijfde ziekte symptomen

Comments are closed.